The Ingredient
♥ 2 1/2 of multi purpose flour. Ok tepung tu kena ayak dulu. Nak senang kerja, beli je terus cake flour. Ok? :)
♥ 1/2 sudu teh, garam
♥ 2 sudu besar (15 gm) serbuk koko
♥ 1/2 cup (113 gm) unsalted butter (kalau guna salted butter, takpayah guna garam)
♥ 2 1/2 cup (250 gm) sugar
♥ 2 biji telur
♥ 1 sudu teh, esen vanilla
♥ 1 cup (240 ml) buttermilk (buttermilk ni susah nak cari tau. So kalau takde, buttermilk tu boleh gantikan dgn 1 cup susu segar (Dutch Lady or whatever it is then tambah 1 sudu besar cuka or Lemon juice)
♥ 2 sudu besar, red colouring
♥ 1 sudu besar, cuka or cuka putih
♥ 1 sudu teh, baking soda
♥ Sprinkler
The frosting creme
♥ 250 gm of cream cheese
♥ 1 cup (115 gm) ising sugar
♥ 1 1/2 cup of butter
Procedure
1) Ayak serbuk koko dalam satu bekas then kacau
2) Dalam bekas lain campurkan buttermilk dgn perwarna merah tu. Kalau yg guna susu segar tu, campurkan dgn cuka dulu baru campur warna merah. Tau tau tau hahaha
3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, then tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu satu. Lepas satu biji telur, mix. then masukkan satu lagi telur dan mix lagi.
4) then masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. Sampai habis.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam butter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang or dlm bekas cupcake. Itu kalau nk buat mcm cupcake la. Bake 25-30 minutes.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam. So senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak
7) Then it's all up to you nk belah 2 ke 3 ke 4 ke. etiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan.
♥ 2 1/2 of multi purpose flour. Ok tepung tu kena ayak dulu. Nak senang kerja, beli je terus cake flour. Ok? :)
♥ 1/2 sudu teh, garam
♥ 2 sudu besar (15 gm) serbuk koko
♥ 1/2 cup (113 gm) unsalted butter (kalau guna salted butter, takpayah guna garam)
♥ 2 1/2 cup (250 gm) sugar
♥ 2 biji telur
♥ 1 sudu teh, esen vanilla
♥ 1 cup (240 ml) buttermilk (buttermilk ni susah nak cari tau. So kalau takde, buttermilk tu boleh gantikan dgn 1 cup susu segar (Dutch Lady or whatever it is then tambah 1 sudu besar cuka or Lemon juice)
♥ 2 sudu besar, red colouring
♥ 1 sudu besar, cuka or cuka putih
♥ 1 sudu teh, baking soda
♥ Sprinkler
The frosting creme
♥ 250 gm of cream cheese
♥ 1 cup (115 gm) ising sugar
♥ 1 1/2 cup of butter
Procedure
1) Ayak serbuk koko dalam satu bekas then kacau
2) Dalam bekas lain campurkan buttermilk dgn perwarna merah tu. Kalau yg guna susu segar tu, campurkan dgn cuka dulu baru campur warna merah. Tau tau tau hahaha
3) dalam bekas lain, mix kan butter sampai kembang dan creamy, then tambah gula dan pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan vanilla esen, mix. Masukkan telur satu satu. Lepas satu biji telur, mix. then masukkan satu lagi telur dan mix lagi.
4) then masukkan tepung+koko yang sudah diayak secara berselang seli dengan buttermilk. masukkan tepung, mix.. Sampai habis.
5) Bila dah sebati, campurkan 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh cuka sampai ada bubbles. Then cepat-cepat masukkan dalam butter yang dah di mix tadi ok! kemudian terus masukkan dalam loyang or dlm bekas cupcake. Itu kalau nk buat mcm cupcake la. Bake 25-30 minutes.
6) bila kek dah siap bake, sejukkan dalam peti ais beberapa jam. So senang nak dibelah nanti, sebab lepas masak ni, kek agak fragile. Takot terkoyak
7) Then it's all up to you nk belah 2 ke 3 ke 4 ke. etiap lapis tu sapukan cream cheese frosting ye. Kemudian dah siap sejukkan lagi dalam peti ais sehari semalam boleh, beberapa jam pun boleh. Bolehlah makan.
Procedure nk buat frosting creme
1) MUST use electric mixer or otherwise TAK AKAN jadi. Mix cream cheese smpai creamy then masukkan bahan bahan lain. Ikut ukuran. Then mix smapi dia jadi warna putih. Yums
P/s : Cake Velvet ni tak semestinya warna merah je. Boleh tukar warna biru or yellow. Ikut warna baldu kan? ok. But paling lawa warna merah lah hihihi. Ok gedik betul lah ketawa mcmtu. Ada orang ckp, dia punya creme atas tu nk senang guna whip cream kan? Please dont do that. Lawa mmg lawa. Tp nnt MUAK.Cake red velvet ni sedap bila letak cream cheese je :) Ok i shall stop now. Happy trying :)
Picture by me |
This is mine. Ok seriously tak merah sgt sbb pewarna merah habis HAHAHAHA boo me!
And and and and i gave this to him as his birthday present :) Ini cupcake punya version. Yg cake besar, google je lah okay?
Red Velvet Cake.
No comments:
Post a Comment